Risico's bij borstvergroting

Risico 's bij borstvergroting

Een borstvergroting is een vaak uitgevoerde ingreep en de meeste plastisch chirurgen hebben er dan ook redelijk wat ervaring in. Toch zijn er aan een borstvergroting, net zoals bij iedere chirurgische ingreep, risico's verbonden. Niet alleen is er zoals gezegd de chirurgie op zich die een risico inhoudt, maar zijn er ook specifieke risico's die gerelateerd zijn aan de borstvergroting.

Bloedingen

Vanzelfsprekend zijn er na elke chirurgische ingreep bloedingen die zwellingen en pijn kunnen veroorzaken. Als er echter sprake is van overvloedige bloedingen kan een bijkomende ingreep nodig zijn om het bloeden onder controle te houden en eventueel opgestapeld bloed te verwijderen.

Capsulaire contractie (kapselvorming)

Bij een borstvergroting is er sprake van objecten (implantaten) die in het lichaam worden geplaatst, die daar van nature niet thuishoren. Het menselijk reageert door middel van het immuunsysteem om dit vreemde object buiten te houden. Er wordt een laag gevormd rond het object, wat een "capsule" wordt genoemd.

Capsulaire contractie, of kapselvorming, komt voor wanneer deze capsule rond het implantaat, samentrekt en het implantaat samendrukt. Deze complicatie kan pijnlijk zijn, en afhankelijk van de graad van contractie zal de borst hard aanvoelen en eventueel vervormen.

Oorzaken die aan de bron liggen van deze complicatie kunnen zijn: een bacteriële infectie of een lek in het borstimplantaat.

Correctie van deze capsulaire contractie kan inhouden dat de implantaten dienen verwijderd en/of vervangen te worden.